poniedziałek, 27 maja 2013

Surowe ciastka rabarbarowe

Kolejny eksperyment w poszukiwaniu zdrowszych wersji słodyczy tym razem, dla koneserów rabarbaru. Orzeźwiające i lekkie ciasto, na przekór ciężkiej i nieco przytłaczającej pogodzie :)







Kruszonka:

2 filiżanki mąki migdałowej
Pół filiżanki wiórków kokosowych
łyżeczka pasty waniliowej (albo olejek waniliowy)
szczypta soli
2 łyżki oleju (użyłam z orzechów laskowych)
4 łyżki słodu (u mnie był syrop z agawy, ale może być daktylowy, klonowy itp.)

Wszystkie składniki zblendować, masą wykleić foremki (z podanych składników powstała porcja na 6 osób) zostawiając część kruszonki do posypania wierzchu.

Krem:

3 kawałki rabarbaru
Kilka daktyli (jeśli używamy suszonych, trzeba je wcześniej namoczyć)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Sok z połówki cytryny

Rabarbar drobno pokroić (chyba, że ma się blender o szatańskiej mocy, mój do takich nie należy), zblendować na jednolitą masę wszystkie produkty. Gotowy krem przyłożyć do foremek i posypać resztą kruszonki. Ciastka lądują w lodówce na minimum kilka godzin (niecierpliwym radzę skorzystać z zamrażalnika).

Bardzo orzeźwiające połączenie smaków - słodkie, ale nie obezwładniające ilością cukru. Dla lubiących zdecydowaną słodycz proponuję wersję z minimalną ilością cytryny (P. trochę marudził, że dla niego za kwaśne).

6 komentarzy:

  1. Ale fajny pomysł :) Lubię słodko-kwaśne słodycze. Nigdy jeszcze nie jadłam rabarbaru na surowo, ale wierzę, że pyszny- nie omieszkam spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Filiżanka mąki migdałowej na sześć osób?
    Po łyżeczce na głowę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czujność to jest to! Masz rację, były dwie filiżanki, już zmieniam :)
      thnx

      Usuń
  3. wydawało mi się że rabarbaru na surowo nie można

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze względu na brak niektórych składników zmodyfikowałam przepis: zamiast mąki migdałowej użyłam mielonych orzechów włoskich, i nie dodałam olejku waniliowego. Za to do masy dodałam kilka namoczonych fig. To moje pierwsze podejście do surowego ciasta vega i jestem zachwycona - wyszło pyyyyyysznie, ogromne dzięki za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń