poniedziałek, 30 czerwca 2014

Krem waniliowy



Lato nie rozpieszcza, więc dopieszczam się sama. Słodyczami (najlepiej takimi, które robi się szybko) i oglądaniem ulubionych seriali. 
Czyli zdrowo i produktywnie.
Polecam :)

Krem waniliowy

puszka mleka kokosowego (400 ml)
laska wanilii
łyżka ekstraktu z wanilii/syropu waniliowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka roślinnego
garść orzechów (laskowe, nerkowce, migdały)
3 łyżki cukru trzcinowego
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej albo opakowanie budyniu waniliowego
ewentualnie sok z kwaśnych owoców (jagody, maliny)

Mleko kokosowe zagotować z laską wanilii i wydłubanymi z niej ziarenkami. W kubku rozmieszać: skrobię, cukier, mleko sojowe i ekstrakt wanilii. Do gotującego się mleka kokosowego dolać miksturę ze skrobi i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Chwilę gotować na małym ogniu, wyjąć pozostałości z laski wanilii i dorzucić kostki czekolady. Zamieszać (tak, żeby czekolada tylko zanurzyła się w kremie) i od razu przelać deser do miseczki (tak, z podanej ilości zrobiłam jedną porcję :D). Posypać orzechami (ewentualnie polać sokiem) i podawać ciepłe.



7 komentarzy:

  1. Rozumiem doskonale, sama chętnie wchłonęłabym taki budyń... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. toż to całkowita rozpusta, mniam :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wypróbowałam. Super sprawa. W sumie dla mnie to takie dwie porcje, w sam raz na deser.

    OdpowiedzUsuń