poniedziałek, 25 czerwca 2012

Bakłażan z pomidorami, serem i kaparami


Dzisiejsze danie wygląda bardzo reprezentacyjnie i wcale bym się nie obraziła, gdyby mi zaserwowano taki obiad w restauracji. Jest przy tym bardzo proste do zrobienia i nie trzeba czekać godzinami na efekty. Oto on. Zapiekany bakłażan:

1 bakłażan
pomidory w oleju z kaparami
ser pleśniowy (dla formalności - wege)
przyprawy - ostra papryka, czarny pieprz, tymianek, kurkuma, sól.

W przekrojonym na pół bakłażanie robimy podłużne nacięcie i ładujemy do niego pomidory z kaparami. Posypujemy przyprawami, na wierzchu lądują dwa, trzy plastry sera. Całość skrapiamy oliwą i owijamy folią aluminiową. Zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. I gotowe!

8 komentarzy:

  1. Faktycznie, ładne :). Biegniesz jakiś maraton na jesień, że się tak spytam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Tak trochę żartobliwie to napisałam, bo często mięsożercom się wydaje, że wegańskie jedzenie to tylko rozgotowane, nieapetyczne papki ;)

      Co do maratonu - pewnie znów się zmierzę z warszawskim, choć ostatnio biegania było u mnie mniej, ale co tam, są jeszcze trzy miesiące :) Biegniesz? Czy celujesz w inne miasto?

      Usuń
    2. Muszę się zorientować , czy w Wawie pobiegnie ktoś znajomy... miałam biec Wro, ale 19.09 to trochę za wcześnie, muszę się rozkręcić po zastoju (tu idealny byłby Poznań, połowa paźdzernika...)

      Dam znać na co się zapisałam, jeśli będę się przygotowywać, to i tak planuję się wywnętrzać na blogu na ten temat :P.

      Usuń
  2. Ładne i na pewno smaczne :D Ja właśnie czekam na dostawę pleśniowego "sera" i już się doczekać nie mogę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gunia, jakiego "sera"? Proszę, powiedz, że istnieje wegański ser pleśniowy *.*

      Usuń
    2. A pewnie, że istnieje! :) Polecam zajrzeć do Evergreen.pl ja właśnie tam kupuję bajeranckie sery wegańskie :)

      Usuń
    3. o, kupuję w evergreen, ale ten ser mi jakoś umknął. postaram się wypróbować przy okazji, ale trochę się boję, bo cheezly to raczej padaka. może jednak zostanę przy dobrych wspomnieniach ;)

      Usuń
    4. Fakt, że jeśli spodziewasz się identycznego smaku czy konsystencji, będziesz pewnie trochę zawiedziona, ale mimo tego, ser jest bardzo wyrazisty i ciekawy w smaku.

      Usuń