środa, 11 kwietnia 2012

Na dobry początek - fattusz (czyli RAW WEEK_01)


Fattusz, jedna z moich ulubionych sałatek, niezwykle popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Zwykłe warzywa w niezwykłej oprawie, którą stanowi sos z dodatkiem soku z cytryny. Banalne, a smak cudowny. Oryginalnie podaje się ją z pokrojoną pitą, u mnie w wersji solo :)

Fattusz

pęczek pietruszki
czerwona papryka
pomidor 
pół ogórka
sól
pieprz (dobry! Najlepiej świeżo mielony, świetnie smakuje Prymat)
oliwa
sok z cytryny
ewentualnie pieprz cytrynowy (tym razem nie miałam, skończył się)
odrobina wody

Pietruszkę i pozostałe warzywa należy bardzo drobno posiekać, polać sosem przygotowanym z oliwy, pieprzu, soli, soku z cytryny (nie żałować). Ja dodaję jeszcze trochę wody, bo lubię lekkie sosy :)
Niesamowite, jak sok z cytryny wydobywa smak warzyw :)

cdn...

3 komentarze:

  1. Zrobiłam wersję ze szczypiorkiem zamiast pietruszki i też było pyszne ale jutro kupuję pietruszkę :) Pozdrawiam, Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! A pietruszka z cytryną smakuje nawet tym, którzy nie bardzo lubią natkę w innym zestawieniu :)

      Usuń