poniedziałek, 5 maja 2014

Pasta z warzyw i kaszy jaglanej



Improwizowana śniadaniowa pasta przygotowana do mojego ulubionego bezglutenowego chleba (zmodyfikowanej wersji tego słynnego, "zmieniającego życie" z bloga My new roots). Jaglankowe mazidło świetnie sprawdzi się także jako dip do surowych warzyw albo smarowidło do naleśników.

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/3 paczki zamrożonych warzyw na patelnię (moja mieszanka była m.in. z ziemniakami, brokułami, kukurydzą, fasolką szparagową) + pół dołączonej saszetki przypraw
olej
czarny pieprz
słodka i ostra papryka
olej (zalewa) od suszonych pomidorów
garść rzeżuchy


Warzywa wrzucić rozgrzany olej, po chwili dosypać przyprawy z saszetki i smażyć aż będą lekko zrumienione. Dodać kaszę jaglaną i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Chwilę przestudzić i zblendować na gładką masę dodając przyprawy, trochę oliwy z pomidorów i rzeżuchę. Gotowe!

1 komentarz:

  1. właśnie zajadam kaszę jaglaną z awzrywmi, a a ten przepis wydaje się bardzo prosty ibardzo smaczny, więc w najbliższym czasie muszę wypróbowac! :)

    OdpowiedzUsuń