wtorek, 1 kwietnia 2014

Bezglutenowe ciasto gryczano-kokosowe

Przesunięcie zegara o godzinę wybiło mnie z rytmu do nieprzytomności. Jedyne, co się nie zmieniło to ochota na słodycze :) Śniadania/obiady monotematyczne do bólu: kasza jaglana/gryczana. Za to produkcja słodkości idzie pełną parą (choć efekty różne :P). 

I smak malin w marcu = pełnia szczęścia :) 



Ciacho:

2 kubki mąki gryczanej
1 kubek mąki kokosowej
2 łyżki gęstego mleka kokosowego
Kubek cukru trzcinowego
Esencja migdałowa
Olej (około kubka)
Szczypta soli morskiej
Mrożona pulpa malinowa (została z robienia soku malinowego) lub mrożona mieszanka kompotowa (lub inne kwaśne owoce)

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać mleko kokosowe i esencję migdałową. Stopniowo dolewać olej aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. 3/4 masy przełożyć do formy i mocno docisnąć (jeśli zrobi się to za lekko, ciacho będzie się kruszyć). Podpiec 10 minut, posypać owocami i resztą ciasta. Piec aż wierzch będzie lekko rumiany. 


Śmietana:
Puszka mleka kokosowego
Czubata łyżeczka cynamonu
Płynne słodzidło lub cukier puder trzcinowy

Wszystkie składniki ubić mikserem i wstawić do lodówki na godzinę.


2 komentarze:

  1. Kubek tzn kubek w jakim pijemy herbate, okolo 250ml ?
    Musialam dodac prawie kubek wody, bo ciasto bylo sypkie i suche.Czy mozna dodac jajko? Smietana- czy mleko kokosowe z dodatkami ma sie ubic na bita smietane czy po prostu wymieszac ze skladnikami.Mnie sie tylko wymieszalo,a nie chcialo sie ubic.Jaka temperatura i czas pieczenia. Przepis powinien byc tak zapisany aby osoba, ktora tego nigdy nie robi mogla zrobic ;-)

    OdpowiedzUsuń