wtorek, 8 października 2013

Babka z musem jabłkowo-gruszkowym

Rysunek ze strony Pusheen the cat

Tak, zdecydowanie, po bezproduktywnym lecie przychodzi najprzyjemniejsza pora roku. Obiecująca, motywująca do działania chłodnymi porankami, nagradzająca zmarznięte dłonie popołudniowym słońcem i kojącym dotykiem kasztanów.

Długie wieczory przy intymnym świetle, kolorowe liście w wazonie i jabłka lepsze niż o jakiejkolwiek innej porze roku. W głowie smętny listopad, na talerzu łapane w biegu "cokolwiek", niedoleczone przeziębienie i organizm pukający się w czoło.

Nawet koty wiedzą, że nic nie poprawi humoru tak, jak dobre ciacho.



Babka z musem jabłkowo-gruszkowym
/zmodyfikowany przepis z książki "Ciasta i desery"/

1.5 kubka musu jabłkowo-gruszkowego
(obrane jabłka i gruszki dusić na małym ogniu z odrobiną wody, cukru, cynamonu, zmielonych goździków i gałki muszkatołowej)
125 g oleju słonecznikowego
2 łyżeczki sody
przyprawa korzenna
3/4 kubka cukru
2 szklanki mąki pszennej
czubata łyżka kakao

Wszystkie składniki zmiksować, masę przełożyć do formy posmarowanej olejem i posypanej mąką kukurydzianą/kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut (sprawdzać drewnianym patykiem, czy środek jest już suchy). Kroić po ostygnięciu.

Babka ma fajny piernikowy posmak, ale jest znacznie lżejsza, mniej zbita i delikatnie czuć w niej owoce. 

_____________
Mój cudowny blaszany piekarnik bez termostatu, z nieszczelnymi drzwiczkami, piekący w różnej temperaturze w każdym rogu pięknie przyjarał babkę, ale lekkie spieczenie wcale jej nie zaszkodziło. :)


1 komentarz:

  1. O tak! <3 Ciasto wygląda fenomenalnie, aż mi ślinka cieknie. A jesień uwielbiam. Najbardziej tą kolorową i ciepłą, mnie tą szara i ponurą.

    OdpowiedzUsuń