wtorek, 13 sierpnia 2013

Jagodowy sernik z nerkowców





"Ciasto" ze zmielonych orzechów/migdałów i daktyli zaliczam do grona odkryć, które zrewolucjonizowały moją kuchnię. Nie dość, że smakuje fantastycznie i jest źródłem cennych składników (np. migdały: magnez, witamina E, mangan, orzechy włoskie: kwasy omega-3, witamina B6, mangan, miedź - ważna w procesie przyswajania żelaza), to jeszcze nie trzeba go piec. 


Do tego zestaw jagody+mięta (BFF!)

Spód:

1.5 filiżanki orzechów włoskich
1.5 filiżanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
8-10 daktyli
szczypta soli
2 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego


Wszystkie składniki zblendować, na koniec do masy dorzucić kilka grubo posiekanych orzechów włoskich i wykleić nią formę.


Krem:

dwie garści nerkowców
łyżeczka pasty waniliowej
sok z cytryny
trzy garści jagód
garść liści mięty
2 daktyle
łyżka oleju kokosowego (opcja)
Dowolne słodzidło - u mnie stewia

Namoczone przez noc nerkowce zblendować na gładką masę, dodać jagody (trochę zostawiamy do zrobienia ciemniejszego kremu), wanilię, słodzidło, sok z cytryny (ewentualnie, jeśli krem jest mało wyrazisty), wrzucić miętę i blendować aż składniki się połączą.

Pozostałe jagody zblendować z daktylami.

Na orzechowy spód przekładamy masę z nerkowców, na samym wierzchu robimy plamy z ciemniejszej masy i całość ląduje w zamrażalniku aż stężeje (ale nie zamarznie na kamień). Następnie przekładamy ciasto do lodówki (już będzie trzymać formę), przed podaniem ozdabiamy liśćmi mięty.








13 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie i przepysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie tego rodzaju ciasta też są ostatnim odkryciem, rozumiem Twój entuzjazm :) Następnym razem chyba zrobię taką mrożoną wersję. Ja schładzałam podobne ciasto w lodówce, bez agaru byłoby za luźne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nawet nie jest zamrożone, niedługie schłodzenie w zamrażalniku powoduje, że ciacho trzyma później fason ;)

      Usuń
  3. szkoda ze surowa dieta nie polega na jedzeniu tegoż sernika cały rok :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie tez króluje serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne, ja też lubię takie szybkie i surowe ciasta. p.s. masz mase ciekawych przepisów i fajnie by bylo je śledzić na bieżąco, czy przewidujesz może dodanie widgetu żeby można było śledzić bloga przez e-mail? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa, co do subskrypcji - dobry pomysł, wrzucam :)

      Usuń