czwartek, 27 czerwca 2013

Piegowate ciasto z ciecierzycy

Macie wolne pół godziny? Albo nawet nie, wystarczy dziesięć minut spędzonych w kuchni plus dwadzieścia cierpliwości, kiedy ciasto z ciecierzycy będzie się piekło. Bez mąki, za to z mnóstwem masła orzechowego i czekoladowych piegów (BTW: kto pamięta Pana Kleksa wcinającego piegi? Zawsze chciałam spróbować, jak smakują :)
Do dzieła!

Ultraszybkie ciasto z ciecierzycy:

Puszka cieciorki (odsączonej)
Pół filiżanki (moja ma pojemność 280 ml - zmierzone!) masła orzechowego 
1/4 filiżanki syropu daktylowego (kupiłam ostatnio na przecenie i jest świetny! W zamian można użyć jakiegokolwiek płynnego słodzidła)
Szczypta sody (niecałe pół łyżeczki)
Esencja waniliowa, pasta waniliowa, olejek, ziarenka wydłubane z laski wanilii - do wyboru
Pół filiżanki czekoladowych piegów do pieczenia (takich, które nie roztapiają się w wyższej temperaturze, ja swoje kupuję w necie, ale wegańskie bywają też w Biedzie albo Lidlu) 
Jeśli masło orzechowe nie zawiera soli, proponuję dodać szczyptę, lekko słony smak świetnie współgra z czekoladą.

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, dodajemy czekoladowe piegi, mieszamy i  przekładamy do niedużej foremki posmarowanej tłuszczem (polecam naczynia ceramiczne, nie przypalają się jak blaszaki), posypujemy dodatkową garścią piegów i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika czekamy choć chwilę żeby nie poparzyć się na maksa i zjadamy :)










5 komentarzy:

  1. ciecierzyca jest idealna do wszystkiego, najbardziej wszechstronny strączek (choć mleka z niej nie robią, nie wiedzieć czemu) - robię z niej krem czekoladowy z zapachem rumowym na przykład.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mega i nie zostawia fasolowego posmaku. To moja pierwsza ciecierzyca na słodko - jest fantastyczna, więc krem z chęcią wypróbuję przy okazji następnej puszki.

      Usuń
  2. Świetny przepis:) Ciasto wygląda aprtycznie, niedługo sprobuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, w końcu muszę spróbować ciast na strączkowych! Wygląda obłędnie! :) Do tej pory widziałam tylko ciasta na czerwonej fasoli..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czekać, robić! :) Serio, banalnie proste, a przepyszne. Mi nawet bardziej smakuje takie niż z fasoli i nie rozpada się tak.

      Usuń