środa, 24 kwietnia 2013

Sałatka z cykorii z pomarańczą i orzechami

Są takie przepisy, które lubię dowolnie modyfikować tak, żeby otrzymywać coraz to nowe połączenia smakowe. Ale jest kilka takich, do których stale wracam w niezmienionej wersji, bo właśnie ze specyficznej kombinacji składników wynika ich wartość. Tak jest z sałatką z cykorii z pomarańczą i prażonymi orzechami, dość nietypowe zestawienie lekko gorzkiej cykorii i słodkiej pomarańczy jest naprawdę fantastyczne i często do niego wracam.




Sałatka z cykorii:

2 cykorie
1 pomarańcza
garść orzechów włoskich
oliwa
odrobina wody
sok z cytryny
sól
pieprz

Cykorię należy pokroić w dość cienkie paski, pomarańczę w cząstki. Pokruszone orzechy prażymy na suchej patelni, z oliwy, wody, soli, pieprzu i wody robimy dressing (używam wody, żeby sos nie był zbyt ciężki). Na cykorii układamy pomarańczę, posypujemy orzechami i bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem. Bardzo prosta, ale zaskakująca bogactwem smaków propozycja, dla mnie świetnie sprawdza się jako samodzielny posiłek, za to P. woli ją z grzankami lub jako dodatek do obiadu.


3 komentarze:

  1. Cykorii nie jadłam jeszcze w takiej formie ale brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, cykoria i pomarańcza to ekstra połączenie! Ja robię coś podobnego, ale cykorię kroję w cząstki i gotuję na parze- bardzo zyskuje wtedy na smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam gotowanej, ciekawa jestem jak smakuje.

      Usuń