niedziela, 3 marca 2013

Marcepanowe kulki z kokosową nutą


Doskonałe na leniwy, niedzielny poranek, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne, choć pewnie nie każdemu będzie pasowała ich lekka zaledwie słodycz połączona z wyrazistym smakiem ciemnego kakao.




Marcepanowe kulki ze szczyptą inspiracji:

Kubek zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
Kubek wiórków kokosowych
Ekstrakt waniliowy
Ciemne kakao
Kilka łyżek mleka sojowego
Kilka łyżek syropu z agawy/klonowy/ksylitol w płynie


Blendujemy na gładką, zwartą masę (przypominającą w konsystencji marcepan) wiórki kokosowe, mąkę migdałową, ekstrakt waniliowy (jeśli chcecie inny smak, możecie dodać np. cynamon, aromat rumowy, otartą skórkę z cytrusów itp.) kilka łyżek słodzidła (dałam cztery) i - jeśli masa będzie zbyt sucha - mleko sojowe. Formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w kakao. Gotowe :)


Jeśli użyjecie mąki z migdałów obranych ze skórki i syropu z agawy, kulki będą miały biały kolor
(u mnie migdały w wersji ze skórką z dodatkiem syropu klonowego)


PS. Wpisy na blogu sugerują, że jem niemal tylko i wyłącznie słodycze :D Prawda jest na szczęście inna - staram się wciągać jak najwięcej surowizny, ale na razie nie są to rzeczy na tyle ciekawe, żeby się nimi dzielić. Niedawno kupiłam dehydrator i zamierzam znacznie poszerzyć repertuar dań w wersji witariańskiej tym bardziej, że mój organizm najlepiej funkcjonuje na takim właśnie jedzeniu. Niestety, muszę przyznać, że moje preferencje kulinarne nie mają tu nic do gadania, ciało wie najlepiej, co mu odpowiada ;) W ramach zastępowania jak największej ilości posiłków surowizną, chcę więc wyznaczyć stały dzień w tygodniu, kiedy nie będę jadła nic poza surowymi produktami - co powiecie na stały cykl na wzór kampanii promującej "bezmięsne poniedziałki"?



1 komentarz: