niedziela, 22 lipca 2012

Mus z jagód i malin pod kokosową pierzyną



Dziś w repertuarze: na cieplejsze dni galaretka z jagód, malin z bitą śmietaną kokosową. Proste, ale efektowne i bardzo smaczne!
Potrzebne będą:

Maliny
jagody
fruktoza
agar
puszka mleka kokosowego (polecam KIER, super kremowe, poniżej 5 zeta)

Jagody i maliny blendujemy w oddzielnych miskach, do każdej z nich dosypujemy po łyżce fruktozy i rozpuszczony w gorącej wodzie agar (według przepisu na opakowaniu). Do owoców dodałam po 3/4 szklanki wody, żeby bardziej przypominały przecier niż torebkową galaretkę. Energicznie mieszamy i wlewamy do szklanych naczyń (coś dla oka!) warstwę malinową. Wstawiamy do lodówki i jak mus stężeje dolewamy wersję jagodową. Puszkę mleka kokosowego, która odstała swoje w lodówce (czyli minimum kilka godzin) przekładamy przed samym podaniem albo łyżką bezpośrednio na mus, albo jeśli efekt estetyczny ma być bardziej wysublimowany, do woreczka foliowego, z którego odcinamy róg i wyciskamy fantazyjną pierzynkę kokosowej śmietany na wierzch deseru. :)





1 komentarz:

  1. Jakoże sezon na maliny i jagody już skończony, a ja chciałbym spróbować ten deser, postanowiłem rozmrozić maliny i jagody z Gomaru, które akurat miałem w zamrażalniku. Efekt był zaskakujący dla mnie jak i dla mojej rodziny - bardzo łagodny, owocowy smak i łatwość w przygotowaniu deser ten śmiało może konkurować z innymi tego typu. Według mnie najlepszy... polecam.

    OdpowiedzUsuń