niedziela, 11 marca 2012

Zapiekanka z tofu z sosem z nerkowców



Miały być obiecane dania z tofu - oto pierwsze z nich. Zapiekanka ze szpinakiem, mocno doprawiona ziołami, polana sosem z nerkowców. Robi się ją bardzo szybko, ale efekt jest zdecydowanie niebanalny i wykwintny :)

1 opakowanie ciasta francuskiego
kostka tofu, czyli około 300 g
garść świeżego szpinaku
szklanka nerkowców
1/4 szklanki mleka sojowego
sól
przyprawy:
ja miałam gotową mieszankę "Bałkańską Czerwoną" (z mojej ulubionej hurtowni Habibi), która składa się z: natki pietruszki, ostrej papryki, czarnego pieprzu, tymianku, kurkumy, soli i odrobiny cukru.


Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut aż zmiękną. Odlewamy większość wody i miksujemy orzechy na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody i solimy.
Tofu miksujemy z mlekiem, szpinakiem i przyprawami, masę wykładamy na ciasto francuskie, wierzch polewamy sosem z nerkowców, posypujemy sproszkowaną papryką i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



2 komentarze:

  1. Chyba właśnie pomogłaś mi wymyślić co dzisiaj zrobię na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie tofu z ciemnymi zielonymi warzywami :)

    OdpowiedzUsuń