poniedziałek, 13 maja 2013

Wariacje na temat Rawtelli

A raczej moje wyobrażenie o tym, jak smakuje - niedostępne u nas - cudo zapakowane w takie oto słoiczki:

Zdjęcie ze strony producenta

Krem, który dziś przygotowałam jest jednak na tyle dobry, że może bez kompleksów konkurować z gotowymi wyrobami (szczerze mówiąc smakuje mi dużo bardziej niż Rossmannowski), na pewno usatysfakcjonuje tych, którzy tak jak ja w kremie czekoladowym najbardziej poszukują smaku... orzechów laskowych  :)




Rawtella D.I.Y. (proporcje na spory słoik), przepis inspirowany recepturą zamieszczoną na blogu Weganizm w kuchni.

Kubek zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka wydłubane z laski wanilii, w ostateczności aromat waniliowy)
Trochę mniej niż pół kubka surowego syropu z agawy (lub syropu klonowego, jeśli nie zależy nam na wersji 100% surowej)
5 płaskich łyżek kakao
2 łyżki oleju kokosowego (nierozpuszczonego)

Wszystkie składniki blendujemy na tyle długo, żeby powstała kremowa masa. Koniec :)


Na razie najlepiej sprawdza się wyjadany bezczelnie paluchem ze słoika, ale z pewnością będzie także doskonałym dodatkiem do wielu deserów ;)


8 komentarzy:

  1. Ja po prostu w moim rozdrabniaczu robię masło z laskowych (ale po uprażeniu w piekarniku w 140 stopniach) z dodatkiem karobu lub kakao i syropu z agawy. I to smakuje hipnotyzująco, dużo lepiej niż sztuczna, przesłodzona nutella :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, zwłaszcza, że jak się przeczyta skład sklepowej wersji okazuje się, że znaczną część stanowi utwardzony tłuszcz roślinny. Lepiej zmielić orzechy :)

      Usuń
    2. Ale w reklamie mówią, że to takie zdrowe, bo orzechy, kakao i mleko... Buehehehehe

      Usuń
    3. No ba! I że nie ma lepszego śniadania dla dzieciak.
      A najlepiej jeszcze z białą bułą :)

      Usuń
  2. Ostatnio zrobiłam podobny krem,tylko dodałam orzechy brazylijskie. Wyszło pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie spróbuję z innymi orzechami, thnx za pomysł :)

      Usuń
  3. Mmmmmm. Teraz mam ochotę na słodkie :P Muszę kiedyś zrobić sobie taki krem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry, polecam. U nas już drugi słoik poleciał :)

      Usuń